The pain and the fear now belong to the past
2017 június th27
Gyorsabb implantálás, vágás nékül
2017 július nd2

Fogbeültetés nagymértékű csonthiány esetén is!

Napjainkban sokszor előfordul sajnos, hogy a fogpótláshoz szükséges mennyiségű és minőségű csontállomány nem áll rendelkezésre az állkapocsban.
Dr. Memari Masoud implantológus főorvos urat kérdeztük a témáról.

Mi okozhat csonthiányt?

Előfordulhat, hogy hosszú ideig hiányzik egy-egy fog, vagy megemlíthetem a fogágy-betegségeket, foggyökér vagy ciszta eltávolítását.
Milyen problémát okoz, amikor évekig üresen marad egy fog helye?
A hiányzó fog helyén nem terhelődik a csontállomány, ezért a csont úgy „érzékeli”, hogy nincs rá szükség, ezért elkezd sorvadni. Ez azt eredményezheti, hogy nincs amibe be lehetne ültetni az implantátumot.
Tudnunk kell azt is, hogyha táplálkozásunk első fontos lépcsője, a rágás nem történik meg elég alaposan, annak káros hatása egész szervezetünkön végigvonul.

Mi a legjobb megoldás a csont pótlására?

Megoldható saját csontból, amikor egy speciális fúró a képződött csontforgácsot bentebb hordja a hiányos területre, ahol az újra beépül. Sok esetben csontpótló granulátum is alkalmazható. Nagyobb hiány esetén megszokott megoldás lehet az álkapocs hátsó részéből történő pótlás. Ez a műtét azonban elkerülhető egy kevésbé kellemetlen megoldással. Ekkor egy laboratóriumban kezelt természetes anyagból előállított csontblokkot ágyazunk be.

Milyen előnyei vannak egy csontblokk beültetésének?
Ebben az esetben számítógép-vezérelt tervezéssel tizedmilliméter pontossággal olyan formájú és méretű blokkot helyezünk el, amilyenre az implantátum beültetéséhez szükség van. Sok csontpótlási eljárással ellentétben a felszívódás esélye minimális, tehát a többszörös műtét elkerülhető.

Mennyi idő múlva lehet a fogbeültetést elvégezni?

Meg kell várni, míg a beültetett csont összeépül a körülötte lévő csontszövetekkel. Ez 0-6 hónap lehet, viszont bizonyos esetekben akár azonnal is elvégezhető a fogbeültetés.
Ekkor egy speciális technikával és a MED3D számítógép-vezérelt tervezőprogram segítségével vágás, vérzés és fájdalommentesen a legoptimálisabb helyre kerül az implantátum.

Megjelenés helye: Blikk

blikk_01

Az Evidentis Fogászati Klinika ROSE IMPLANT CENTER néven működik tovább. Telefonos elérhetőségünk: +36 30 9 511 511 The Evidentis Dental Clinic continues to operate under the name ROSE IMPLANT CENTER. Phone: +36 1 999 6199
Az Evidentis Fogászati Klinika ROSE IMPLANT CENTER néven működik tovább. Tel: +36 30 9 511 511 The Evidentis Dental Clinic continues to operate under the name ROSE IMPLANT CENTER. Phone: +36 1 999 6199